Geplaatst op vrijdag 06 april 2007 @ 15:39 , 575 keer bekeken
Connie Palmen verdedigt 'Lucifer'
De Nederlandse schrijfster ligt in eigen land onder vuur voor haar nieuwe roman, ,,Lucifer''. Die zou suggereren dat componist Peter Schat zijn vrouw heeft vermoord.
Van onze medewerker
Jeroen Struys
DE ophef is zo groot in Nederland dat Connie Palmen haar boek dinsdag een avond lang moest verdedigen. In het cultureel centrum De Balie in Amsterdam gaf ze uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de roman, terwijl een rumoerig publiek haar verwijten toewierp. Veel lezers en critici vinden dat ze over de schreef is gegaan en uiten hun ongenoegen in columns, op forums en op weblogs.
Palmen liet zich voor haar roman inspireren door het leven van de beroemde Nederlandse componist Peter Schat (1935-2003) en de veelbesproken dood van diens vrouw. Het is bekend dat de biseksuele Schat een moeilijk huwelijk had met de actrice Marina Schapers. In 1981 was het koppel op vakantie in Griekenland. Volgens Schat hadden ze te veel gedronken en is zijn vrouw per ongeluk van het terras van het appartement in een ravijn gevallen.
In Lucifer gaat het hoofdpersonage, Connie Palmen genaamd, op zoek naar de waarheid. Die probeert ze te achterhalen door de verhalen van de vroegere vrienden en kennissen van Peter Schat te verbinden.
Het boek, dat sinds 1 maart in de rekken ligt, zou volgens enkele critici en verontwaardigde lezers suggereren dat Schat zijn vrouw de dood heeft in geholpen. Doordat Palmens schrijfstijl veeleer essayistisch is dan literair, krijgen de beschuldigingen meer ernst toegedicht dan de gewoonte is bij fictie. Aan de ene kant gebruikt desleutelroman voortdurend pseudoniemen (Peter Schat heet Lucas Loos), aan de andere kant claimt de allerlaatste bladzijde dat het boek over echte feiten handelt.
Een van de heftigste kritieken kwam van Stephan Sanders, een vroegere vriend van Schat en zelf een personage in Lucifer. De columnist stoort zich in Vrij Nederland aan Palmens vrijblijvende insinuaties: ,,de roman en het roddelblad staan nu broederlijk naast elkaar''. Volgens hem ging Palmen niet grondig tewerk. Zo ging de schrijfster niet te rade bij Schat zelf, die pas vier jaar geleden aan kanker overleed.
Volgens NRC Handelsblad deed Connie Palmen de uitspraken van Sanders tijdens haar verdediging in Amsterdam af als ,,moralistische kritiek''. Palmen zei dat de columnist het haar verbiedt feit en fictie te vermengen, terwijl dat volgens haar juist ,,de kern van de roman'' is. Ze stelde dat het de critici waren die Peter Schat aan de term 'moordenaar' hadden gekoppeld. ,,Dat heb ik zelfs over mijn karakter Lucas Loos niet gezegd.''
Ook in haar vorige romans onderzocht Palmen de grens tussen (auto-)biografie en fictie. De auteur werd bekend met haar debuut De Wetten in 1991. Een mediahype bombardeerde haar prompt tot Bekende Nederlander. De controverse rond Lucifer gaat gepaard met goede verkoopcijfers. Na drie weken waren al meer dan honderdduizend exemplaren van het boek verkocht.
Connie Palmen is een van de grote gasten op het literaire evenement Zogezegd, vanavond in de Vooruit in Gent. Ze wordt geïnterviewd in de theaterzaal en leest voor op de dakzolder.
Een interview met Connie Palmen en een recensie van haar nieuwe boek leest u in DSL van 13 april.
(www.standaard.be)
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan: